For mange mennesker, spesielt de som ikke er kjent med kampsport, oppstår spørsmålet ofte om hva forskjellen mellom karate og kung fu er. Når du ser noen gjøre kampsport,…

For mange mennesker, spesielt de som ikke er kjent med kampsport, oppstår spørsmålet ofte om hva forskjellen mellom karate og kung fu er. Ved å se noen gjør kampsport, vil det utrente øyet finne det vanskelig å si om den personen gjør karate eller kung fu. Selv de som begynner kampsport kan noen ganger bli forvirret om de forskjellige stilene inntil videre eksponering for dem vil avsløre hvor forskjellige de egentlig er.

Forskjellen mellom Kung Fu og Karate

Historisk sett ble folk som bor på øyene Okinawa like sør for Japan utsatt for kinesisk kung fu kampsport på grunn av nærheten til Kina. Over tid utviklet okinawanerne og japanerne sine egne stiler av kampsport nå kjent som karate fra den opprinnelige innflytelsen av kinesisk kung fu. Selv om både karate og kung fu bruker mange lignende kampsport teknikker, de fleste kung fu stiler vil vanligvis ha mer utvalg av teknikker i forhold til karate systemer. Det er nesten som om japanerne strømlinjeformet antall teknikker fra kinesiske systemer for å utvikle karate. Japanerne endret også måten teknikker utføres i karate som de ble mer lineære i forhold til kung fu. Dette er spesielt tydelig i form eller katas (tradisjonell sekvens av sett trekk) hvor karate teknikker utføres med skarpe bevegelser som har distinkte stopp og gå bevegelser.

I kung fu former involverer bevegelser bruk av mer sirkulære teknikker, spesielt med hendene. Disse sirkulære bevegelsene gir kung fu-former et mer visuelt grasiøst utseende som teknikker ser ut til å flyte fra en til en annen. Det er mindre stopp og gå med de fleste kung fu stiler. Dette er grunnen til at noen kampsportartister, spesielt i Nord-Amerika, ofte refererer til kinesisk kung fu som “myke” stiler mens karate og tae kwon gjør er “harde” stiler. Dette er ikke å si at harde stiler som karate eller tae kwon gjør er kraftigere kampsport enn kung fu og andre myke stiler. Begrepet “myk” er litt misvisende fordi kraften fra sirkulære kung fu trekk er ofte skjult. Sirkulære trekk kan generere like mye strøm som lineære som finnes i harde stiler. For de fleste kampsportartister vil en kung fu-form se mye mer eksotisk ut, mens en karateform vil se mer rett frem når det gjelder kampsportteknikker. Interessant nok er det karate stiler som goju som har ganske mange sirkulære teknikker som ligner på kung fu. Kempo stiler regnes som en hybrid av kinesisk kung fu og Okinawan karate teknikker med både sirkulære samt lineære teknikker. Det er også mange flere forskjellige stiler av kung fu sammenlignet med karate.

Brasiliansk Jiu Jitsu Gi vs Karate

I likhet med de tomme håndformene, er kata med karate våpen også mer lineære sammenlignet med de med kung fu våpen som har mer sirkulære bevegelser. Som forventet er det mye mer utvalg av forskjellige kinesiske kung fu våpen enn det som finnes i de japanske karate stiler.

Tradisjonelt bærer utøvere av karate en hvit uniform kalt en gi som har den overlappende kimono-lignende toppen. Et farget belte vil være den siste finpussen til gi med selvfølgelig det svarte beltet for de på instruktørnivå rangering. Mesteparten av tiden, og spesielt inne i et dojo studio, karate stylister vil ikke bruke noen sko mens trening. De fleste kung fu stylister vil ha en helt annen utseende uniform. Uniformene kan være svarte eller en rekke farger med ofte lettere stoffer som sateng og sko er ofte slitt. Den moderne akrobatiske kinesiske kampsporten i wushu kan inneholde satenguniformer med mange forskjellige lyse farger. Mange kung fu skoler bare utnytte t-skjorter og baggy bukser som uniformer.

Samlet sett er det mer utvalg av teknikker, stiler, våpen og uniformer som finnes i de kinesiske kung fu-systemene sammenlignet med karate. De er bare forskjellige, og for observatøren, kan det komme ned til personlige preferanser. Noen foretrekker kung fu og noen foretrekker karate. Noen ambisiøse kampsportartister som ønsker en full godt avrundet utdanning praksis både kung fu og karate.